Лазерні гравери принцип роботи

У лазері, (лазерному верстаті) світло від лампи, фокусується в промінь і передається через систему дзеркал або оптичне волокно на лінзу, де він набуває остаточного фокусування і потрапляє на матеріал, що гравіюється. При цьому, чим ближче відстань від лінзи до матеріалу до фокусного, тим точніше і тонше можуть бути лінії гравіювання. У процесі лазерного гравіювання знімається (випалюється, випаровується) верхній шар або шари за рахунок чого на поверхні матеріалу виникають поглиблення, поєднання яких дають необхідне зображення або напис. Глибина гравіювання залежить від обраної потужності лазерного верстата, від фізичних властивостей гравірованого матеріалу і від кількості проходів (кількості ліній – траєкторія яких збігається з траєкторією вже вигравіруваних ліній, простіше кажучи, повторень зроблених по одній і тій же заготовці). У процесі лазерного гравіювання, з урахуванням особливостей методу, на краях зображення, що гравіюється, можуть виникати оплавлення, як побічний ефект перегрівання матеріалу. Цей ефект може бути прибраний за рахунок зменшення температури і тривалості впливу променя на матеріал, що реалізується шляхом зменшення потужності верстата, збільшенням швидкості гравіювання, за рахунок чого може знадобитися виконання додаткових проходів.

Лазерне різання – забезпечує якісну та точну поверхню різу широкого спектру матеріалів, високу швидкість порізки, паралельність кромок різання та мінімальну зону термічного впливу.

Лазерне гравіювання – технологія, що дозволяє наносити зображення на будь-які матеріали, не торкаючись їхньої поверхні. За допомогою лазерного променя з поверхні видаляється невеликий шар матеріалу, що призводить до утворення рельєфного зображення. Гравіювання – це основний спосіб нанесення високоякісного та довговічного зображення.

Плюси лазерного різання та гравіювання перед іншими методами полягають:

  • у швидкості процесу, що значно знижує його собівартість
  • немає фізичного впливу на матеріал, що може дозволити гравірувати важкодоступні та незручно розташовані ділянки матеріалу
  • вплив виявляється на мінімальну площу поверхні (приблизно 10-20 мікрон), що впливає на точність виконаного гравіювання
  • процес гравіювання задається та координується ЧПУ, що дозволяє майже виключити шлюб у виробах та дозволяє досягти точності позиціонування в межах деталі.
  • висока передбачуваність результату.
  • можливість прогнозування поведінки як обладнання, так і оброблюваного матеріалу.
  • більшість операцій зводиться до комп’ютерного моделювання листа розкрою або скрупульозного промальовування об’єктів складної геометрії.
  • завдяки невеликій товщині різу та відсутності впливу (механічного) на оброблюваний матеріал можливе надщільне розташування заготовок на аркуші, що призводить до скорочення додаткових операцій та, як наслідок, до економії коштів.
  • повністю автоматизований технологічний процес. Вручну проводиться лише розміщення заготовки на столі.

Існують два типи лазерів: газові СО2 та твердотільні.

Газові СО2 – лазер, у якому активним середовищем є газоподібна суміш CO2, N2, He.

СО2 лазерні гравери дозволяють обробляти більшість неметалічних матеріалів:

– дерево – гума

– акрил – кірка

– тканини – оргскло

– шкіра – пластик

  • скло – мармур

(наведено не весь список матеріалів)

також обробляти метали з покриттям (анодований алюміній, покриті фарбою метали)

СО2 лазерні гравери можуть маркувати необроблені метали, але тільки покриті спеціальними речовинами, що маркують.

Області застосування СО2 лазерних граверів:

порізка (різання) акрилу (оргскла), порізка (різання) дерева, порізка (різання) плівки, порізка (різання) ДСП, порізка (різання) тканини, розкрій тканини, розкрій шкіри, порізка (різання) шкіри, порізка (різання) пластика (різання), порізка(різання) бамбука, порізка(різання) ПВХ, порізка(різання) паперу, а також – гравірування(маркування) дерева, гравірування(маркування) двошарового пластику, гравірування(маркування) шкіри, гравірування(маркування) акрилу (оргскла), гравіювання (маркування) тканини, гравіювання (маркування) ДСП, гравіювання (маркування) пластику, гравіювання (маркування) паперу, гравіювання (маркування) мармуру, гравіювання (маркування) граніту, гравірування (маркування) скла, гравіювання (маркування) скла золота, гравіювання(маркування) срібла, гравіювання(маркування) кілець, маркування металу, маркування деталей, гравіювання(маркування) на сувенірах, гравіювання(маркування) на пляшках, гравіювання(маркування) на келихах, гравіювання(маркування) на iPhone маркування ювелірних виробів, гравіювання (маркування) клавіатур комп’ютерів та ноутбуків, гравіювання (маркування) телефонів, промислове гравіювання (маркування), гравіювання (маркування) наклейок, виготовлення вивісок та офісних табличок, виготовлення плакеток, гравірування (маркування) ) шильдів, гравірування (маркування) виготовлення гардеробних номерків, гравірування (маркування) бирок, гравірування (маркування) виготовлення бейджів, гравірування (маркування) виготовлення друку, гравірування (маркування) силіконової гуми.

Твердотельный лазер — лазер, у якому як активної середовища використовується речовина, що у твердому стані. Різновидами твердотільного лазера є волоконний лазер та напівпровідниковий лазер. До твердотільних відносяться також лазери, в яких як активне середовище використовуються різні скла та кристали, активовані рідкісноземельними елементами. Найпершим твердотільний лазер був випромінювач на рубіні, накачування здійснювалося газорозрядною лампою.

Твердотільні лазерні гравери дозволяють обробляти метали (гравірування та різання) та деякі неметалеві матеріали:

– полікарбонат – цинк

– нержавіюча сталь – нікель

– алюміній – золото

– магній – срібло

– нейлон – інструментальні сталі

– тефлон – молібден

(наведено не весь список матеріалів)

Області застосування твердотільних лазерних граверів:

порізка (різання) металу, порізка (різання) дорогоцінних металів, порізка (різання) загартованої сталі, порізка (різання) нержавіючої сталі, порізка (різання) міді, порізка (різання) анодованого алюмінію, порізка (різання) алюмінію, гравіювання (маркування) металу, гравіювання (маркування) дорогоцінного каміння, гравіювання (маркування) кремнію, гравіювання (маркування) кераміки, гравірування (маркування) чорного глинозему, гравірування (маркування) сувенірної продукції, гравірування (маркування) офісних табличок, гравіювання ( маркування табличок, гравірування (маркування) деталей на виробництві, гравірування (маркування) кубків, гравірування (маркування) медалей, гравірування (маркування) нагород, гравірування (маркування) дипломів, гравірування (маркування) сертифікатів, гравірування (маркування). буд.

Будемо раді бачити Вас у нашому офісі!