Технология сублимационной печати на ткани

Друк на тканині методом сублімації займає особливе місце у цифровому широкоформатному друку при створенні яскравого, барвистого та довготривалого зображення. Основною перевагою сублімаційного друку на тканині, із вмістом синтетичного волокна не менше 60%, є чіткість і насиченість зображення, мінімальний час сублімаційного друку і якість повнокольорового зображення. Барвник проникає в структуру синтетичної нитки, зберігаючи насиченість кольору тривалий час і не відчувається на дотик.

Технологія сублімаційного друку досить проста, але вимагає великої уваги та оптимального вибору витратних матеріалів (цифрове зображення, сублімаційний папір, чорнило, тканина). За основу для сублімаційного друку береться цифрове зображення, обробляється дизайнером у векторній програмі і передається на друк. Повнокольоровий друк зображення здійснюється по сублімаційному папері на широкоформатному друкувальному плотері. Технічні можливості плоттера дозволяють друкувати невеликі трансфери 1х2 см, так і повністю запечатати рулон паперу. Далі в технологічному процесі сублімаційного друку слід перенесення зображення з паперу на тканину за допомогою преса, під впливом високої температури (160-210 0 С) і певному тиску. Перенесення зображення здійснюється на готовий виріб, крій або тканину в рулоні. Перенесення зображення здійснюється на синтетичну тканину білого кольору.

Зображення, нанесене на синтетичну тканину методом сублімаційного друку має високу стійкість до механічних впливів, не вигоряє під впливом сонячних променів, не блякне після прання, зберігає довгий термін служби. Можливості друку на синтетичній тканині методом сублімації великі, а якість друку безпосередньо залежить від макета та тканини.

Технологія сублімаційного друку може застосовуватися в спортивній атрибутиці, сумках та сумковій тканині, друку на футболках, оригінальній оббивці м’яких меблів, крісел і стільців… Так само широке застосування сублімаційного друку на синтетичних тканинах виявилося при виготовленні великомасштабних надувних конструкцій.